Dvig apetita

Na dvig apetita močno vpliva raven krvnega sladkorja. Na dvig krvnega vpliva glikemični indeks (GI) zaužite hrane. Živila z višjim GI hitreje prehajajo v tanko črevo, se hitreje prebavijo in hitro absorbirajo v kri, kar povzroči naglo povišanje koncentracije krvnega sladkorja. Ker mora biti koncentracija glukoze v krvi konstantna, se pri povišanju le-tega prične izločati hormon insulin, ki je odgovoren za znižanje krvnega sladkorja tako, da hranila, ki so v krvi na razpolago, nakopiči v telo, tudi v obliki maščob. 

Ker insulinski sistem deluje hitro, pride v kratkem času po zaužitju živil z višjim GI do nenadnega znižanja krvnega sladkorja, kar ima za posledico občutek lakote.

 

*Vsakodnevno uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom negativno vpliva na uravnovešenost hormonskega sistema in tako vpliva na neuravnovšno izločanje hormonov. Prav tako pa sunkovito izločanje hormona inzulina močno obremeni trebušno slinovko, katera proizvaja hormon inzulin, kar v kombinaciji z nezdravim načinom življenja lahko povzroči raka trebušne slinavke .

 Živila z nizkim GI počasi dvigujejo raven krvnega sladkorja in dajejo daljši občutek sitosti.

Umetna sladila ne vsebujejo kalorij in  dvigujejo inzulina, vendar kljub temu na telo učinkujejo tako, da povečajo apetit in občutek lakote, zato vas kmalu po zaužitju tako sladkanih izdelkov zagrabi želja po novi hrani ali pijači.  Vzrok tiči v temu,da ko pride umetno sladilo na jezik, okušalne brbončice pošljejo sporočilo v možgane rekoč: Energija (glukoza prihaja v telo), zato se v jetrih zavre pretvorba v glukozo iz beljakovinskih rezerv in glikogena. Temu strokovno pravimo "cefalični fazni odziv". Ta pogojni refleks se vzpostavi zaradi vse življenje trajajočih izkušenj, da je sladek okus povezan z dovajanjem energije v telo (možgani porabijo največ glukoze). Če pa sladkemu okusu ne sledijo hranila se bo pojavila želja po hranjenju - zvečan apetit ali celo čezmerno hranjenje.    Mateja Hafner, dr.med.

SunStevia je brez kalorij, ohranja ravnovesje hormonskega sistema, odpravlja željo po sladki in mastni hrani, uravnava apetit in daje hitrejši občutek sitosti.

SunStevia, izvleček iz rastline Stevije uravnava apetit pri ljudeh, ki imajo blokirano povezavo med hipotalamusom in želodcem, tako da to povezavo obnovijo, kar pripomore k uspešnejšemu obvladovanju apetita in izgubi telesne maščobe.

Povedano z drugimi besedami: z uživanjem SunStevie preprečujemo napade volčje lakote (food craving). Če jo uživamo pred ali ob obrokih, hitreje dosežemo občutek sitosti in ustavimo pretirano željo po hrani.

 

Nazaj

SunStevia na Facebook-u
 

 
Pogoji poslovanja